Mindfulnes$$

MindfulnessOmslag-525x800Jag bidrar med ett kapitel, ”Anteckningar inför en stundande backlash – Mindfulness som ett medelklassens opium”, i en ny antologi, Mindfulness: Tradition, tolkning och tillämpning, redigerad av Katarina Plank (Nordic Academic Press).

Mitt bidrag är en rapsodisk genomgång av de många invändningar som rests mot ”mindfulness” och mindfulnessindustrin och som under de senaste åren fått allt större utrymme också i populära media och diskuterats flitigt på bloggar och olika online-fora.

Eftersom så mycket av källmaterialet är hämtat från nätet har jag lekt med tanken på att lägga upp en version av texten här, med referenser i form av länkar. Jag får se hur det blir med det men här nedanför är i alla fall ett YouTube-klipp där Robert Sharf diskuterar en del problematiska aspekter av ”mindfulness” från ett religionshistoriskt perspektiv.

I övrigt är boken en blandad kompott, med texter skrivna av kliniker, samhällsvetare och humanister, flera av dem mindfulnessutövare. Samlingsvolymer av detta slag kritiseras ofta för att sakna en röd tråd men i det här fallet kan man också hävda att det finns en poäng med själva spretigheten, bland annat för att den demonstrerar hur skilda synsätt som finns bland dem som, på olika sätt, professionellt sysslat med ”mindfulness”.

Och här kan man läsa en recension, signerad Jakob Nilsson.

 

Kommentera